Inne og ute – oppe og nede – kaldt og varmt

Kai og guttene Sondre og Eivind reiste oppover torsdag formiddag, og ble i løpet av dagen supplert av Bente og Benjamin. Fredag kom Heidi, sammen med Bodil og Reidar, så nå var det folksomt der. Begrunnelsen var forsinket bursdagsfeiring for Kai, som alltid pleier å fylle år omtrent på denne tiden av året. Så det ble både kaker og skål for jubilanten, og nyttige bursdagspresenter som vil komme godt med på hytta.

Forrige helg var også Kai og gutta oppe. Det var passelig vær, så det ble en del innejobb. Bl.a. flytte vi kjøkkent inn på "kjøkkenet", slik at det rommet vi hittil har brukt til kjøkken, nå kan gjøres ferdig som soverom. Vi panelte ferdig veggene på dette soverommet, og brukte også en del av panelene som har ligge tute av innpklaningen, og dermed vridd seg en del, til å panele i taket på hemsen der det likevel skal kles inn med skaper.

De første dagene var ikke så varme og gode, så da ble det noe innearbeide. Etterhvert kom sommervarmen, så det ble mer enn varmt nok. Lørdag arbeidet vi med veggen på utsiden av hytta, altså skyggesiden, men søndag «streiket» Heidi og forlangte arbeidsoppgaver på solsiden. Bildene illustrerer at bekledningen endret seg undervegs.

Eivind har en gang for alle avrundet debatten «hyttekos i all enkelhet». PÅ tur oppover var vi innom Notodden og kjøpte X-boks. Dermed var det helt OK å være med på hyttetur, ikke «så dødsens kjedelig som det pleier å være». Så slik er det med den saken.

Gutta konsentrert om spill på hytta

Så om arbeidsaktivitetene:

Jobb nr 1 – male taket inne

Etter mange spekulasjoner om farge, var vi landet på en grå panelbeis, blandet ut med vanlig hvit beis. Det var viktig å få dette gjort, fordi utematerialene lagde fin platting for å rekke opp i til taket på den ene siden. Sondre og Kai delte på malejobben torsdag ettermiddag. I kveldslyset var det vanskelig å bedømme fargen, så spenningen var derfor stor fredag morgen. Entusiamsen var vel bare sånn passe. Ikke innertier, men sikkert brukandes. Litt merkelig, men jeg forstår ikke hvorfor blåskjæret kommer fra når grått blandes med hvitt. Men så har farger heller aldri vært min store styrke.

Sondre beiser innetaket. Litt blåere enn ønsket, men sikkert mulig å bruke til noe.

Jobb nr 2 – limtredrager for verandaen

Verandaen skal flukte med stueveggen, og får dermed en utkraging på nærmere 2 meter. Her settes det opp en limtredrager for å ta spennet utover. Å få opp limtredrageren er derfor begynnelsen på å gjøre verandaen ferdig, og også noe som må gjøres før vi kan gjøre ferdig veggen mot vest.

Her bygger vi «baklengs». Først opp  med drageren på en midlertidig bæring, så skrur vi oppunder stolpen som skal bære drageren, og til slutt støper vi fundamentet som skal bære hele greia. Som støtte under drageren brukte vi det som ligger igjen av gamle paller. Ser litt kårni og uprofesjonelt ut, men funker. Men en del tid tok denne remediegreiene.

Limtredrageren som skal bære utkragingen på verandåen på plass, med solid understøttelse til støpen bærer stolpen.

Kai var ivrig etter å komme videre med verandaen, men fornuften tilsa at støpen fikk flere dager på seg til herding før vi begynte å tukle med snekkering på verandaen.

Jobb nr 3 – panel på nordveggen

En annen viktig målsetting var å komme så langt som mulig på veggen mot nord, slik at vi etterhvert kan påbegynne rivingen av stillasene. Det gikk vel ikke akkurat raskt. Tilpasningen til alle vinduene tok sin tid. I tillegg var ikke alle vannbrettene malt i riktig farge, så det ble også gjort. Men vi fikk nå panelt opp til taket på lørdag. Det var da Kai gjerne ville kle oppunder takutstikket og flislegge det ene hjørnet opp på søndag, at Heidi streiket og krevde arbeide i solen.

Heidi i sving oppe i stillaset. Hun har bedyret lenge at hun ikke liker høye stillaser, men det ser ut til å være glemt i iveren etter å bygge hytte. Den oppmerksomme leser vil også legge merke til at graset spirer på taket.

Jobb nr 4  – male planker

Det ble da snakk om å panele på sørveggen, men til det manglet vi riktig antall av alle pannelbreddene. Så dermed lempet vi ut planker for å male. Da passet det jo godt at jobb nr 1 – male taket inne- allerede var gjort. Heidi tok malejobben, og i løpet av søndag malte hun et anseelig antall planker. Ikke lite, når de bredeste plankene tilsammen er ca 1 m2 i flate.

Heidi malte planker, og litt seg sjøl. Pen jobb.

Job nr 5 – lekte sørveggen

Siden dette ikke var ferdig, måtte også dette gjøres. Sondre satte opp underlister, mens Kai lagde tilpasningen rundt vinduene, herunder fuge og tette.

Sondre lektet ut for panelen.

Middag i solen, foran alle de flotte, nymalte plankene.

Etterhvert ble det mer ønske om å komme seg ut av sola for dagen, så da pakket vi sammen og reiste hjem.

Om herskapet er fornøyd med turen?

Hovedmålene «gjøre ferdig veranda» og «gjøre ferdig nordveggen» ble jo på ingen måte fullbyrdet. Det ble gjort et viktig grunnlag for verandaen, men heller ikke mer. Imidlertid gjorde vi også mer enn vi hadde planlagt. Og slik vil det kanskje alltid være.

Bonus - Eivind og Banjamin snekkerte sammen utetrappa, så nå kan vi endelig gå i trapp mellom nivåene.

Men i tillegg hadde vi hyggellg besøk, og god stemning. Og det er vel derfor vi har dette prosjektet. Så slik sett var det fullstendig vellykket.

Kai åpner burdsdagspresenter.

1 tanke på “Inne og ute – oppe og nede – kaldt og varmt

Legg igjen en kommentar