Andre ferieøkt

Så var det på’n igjen. Heidi og Kai reiste oppover lørdag morgen, mens Sondre, Ingvild og Eivind kom etter oppover i løpet av mandag.

Byggegjengen på plass

Øktas hovedaktivitet var å få opp mest mulig utepanel.

Heidi og Kai brukte helga til diverse «forberedende» arbeider, så som mer utlekting av spikerslag, utvendige utforinger rundt vinduene, maling av vannbrett og spikerslag, samt innskumming av stålstolpene i hjørnene.

Heidi maler vannbrett rundt vinduene.

På grunn av at det er mange vinduer, spesielt hjørnevinduer, er det brukt stålstolper for å få styrke i bæringa på små elementer i hjørneløsninger. Vinteren viste at disse stålstolpene samlet mye kondens, slik de var uisolerte og med flate mot innvendig, varme rom. Min løsning har derfor blitt å bygge utvendig kasse rundt disse, og så fylle denne med fugeskum. Med det mener jeg å oppnå både å stenge kulda ute, og å hindre at varm luft kommer til og kondenserer på søylene.

Slik ser det ut før panelen settes på.

Kasse med fugeskum rundt stålsøylene.

Hjørnekasse ved vindu med stålstolpe.

Miserabel fargefeil

Ved maling av det siste lageret av uteplanker virket fargen annerledes enn det vi hadde først. Vi har ikke skjønt helt hva dette var, siden fargen jo vitterlig var den samme – Stølsgrå. Men siste tur på malingsbutikken gav en ubehagelig mistanke, som vi i løpet av turen fikk bekreftet. Byggmesteren sjøl har beklageligvis ikke vært klar over forskjellen mellom oljebeis og oljedekkbeis, og dermed fått rasket med seg det siste, mens dedt var oljebeis som var valget vi egentlig hadde landet på.  Men i praksis er det betydelig forskjell beis og dekkbeis, og for vårt formål helt avgjørende vesentsforskjell.

Oljebeis trekker inn i veden, men lar treverkets farge og struktur spille sammen med beisens farge. Med vårt valg av panel og beis, hadde vi funnet et godt resultat vi var meget fornøyd med, akkurat slik vi hadde tenkt det.

Oljedekkbeisen dekker over treverket, og dermed blir det bare beisen farge som synes.

Når vi nå fikk opp plankene med oljedekkbeis ved siden av veggen med oljebeisede planker,  ble stemningen heller nedtrykt. Død og livløs farge var det, uten den glød og fargespill som veggen med oljebeis hadde. Selve fargen var da heller ikke så pen, ifølge de mindre fargeblinde personene i familien. Det begredelige var resten av panelen var med oljedekkbeis. Heidi hadde mest lyst til å rive ned igjen panelen med oljedekkbeis og brenne opp alt vi hadde av det, og så begynne på nytt igjen med ny panel. Så stor var skuffelsen. Kais løsning er å se det mer an, om tidens tann tærer av dekkefargen, eller om det i verste fall er mulig å gå løs på dette med varmelampe eller terpentin for å begynne på igjejn med oljebeis.

Bortsett fra fargen, gjorde det seg å få på panel på veggene. Vi fikk panlet så godt som begge veggene der det er 2 etasjer, så slik ble det godt synlige resultater.

Veggene over 2 etasjer er så godt som ferdig panelt.

Bildet over er kanskje for stor avstand til å gi et godt inntrykk, men nedenforser veggen ut der den ble slik vi  ønsket den.

Vegg med oljebeiset panel.

Med de sa vi oss godt fornøyd med andre ferieøkt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s