Galøye Bister eller: Når HMS bare gjelder på jobben

Mangelfull oppdatering skyldes ikke at det ikke jobbes, heller tvert i mot.

Det er over 2 uker siden siste oppdatering, og det er nedlagt mange arbeidstimer.

Det har vært full pakke med våtromsarbeider. For de som ikke vet det: Det tar tid!!

Helga for 2 uker siden var Sondre og Kai oppover. Vi satte opp våtromsplatene, la membran på veggene i våtromssonene, og vi hadde avrettingssparkel på golvene i vaskerommet og badet nede. Dette er arbeider som ingen av oss er spesielt trent på, så her gikk det med tid til utprøvning, herunder feiling. Hvordan bygger man opp høyden på sluket? Jo, selvfølgelig med slukforlenger som ligger i esken til slukene. Men hvordan skrur man på disse? Bruksanvisningen var relativt god, men beskrev ikke at en del av den opprinnelige slukmonteringen ikke skulle være med i den nye monteringen. Det ble mye studering før jeg kom til at – Jo, slik må det være. I motsatt fall har jeg nok bommet grovt på et eller annet. Jeg har ikke sett noen feil enda….

Hjemmelaget mansjettløsning som skal hindre avrettingsmassen å renne ned i sluket.

Og sannelig fikk vi ikke påbegynt flislegginga – 10 fliser ble satt opp på vaskerommet.

Forrige helg var det livlig på hytta.
Det snødde jamnt hele helga, så snøfreseren gikk oppe i lia flere ganger om dagen. Og Terje, hyttenaboen lenger opp, satte seg fast igjen. Nå er vi glade vi ikke har tomt lenger opp der det er bedre utsikt og hardere vind.

Vinterlig.
Nå hadde det snødd igjen, og da blir det fort en halvmeter ut av det.

Hele familien var oppover, unntatt Sunniva, men med mormor i stedet.
Hun malte første strøket på det store soverommet, så nå er vi i gang med innvending farge på veggene.
Resten hadde stort sett arbeide med rommene nede. Flislegginga ble effektiv når Heidi la utover lim, Sondre monterte flisene, og Kai skar dem til/lagde hull til rør etc.
Eivind var også flink denne helga, og hjalp til med forskjellige gjøremål.

Mens familien reiste hjem søndag kveld, ble Kai igjen for en ekstra hyttedag mandag, da han skulle på møte lenger inn i Telemark tirsdag.
Søndag kveld ble den siste veggen flislagt, og membran ble lagt på golvene. Kai var fornøyd, og mente han hadde god til å legge golvfliene på ettermiddagen og kvelden mandag.
For det første ble det en grov feilberegning. Golvfliser er vanskeligere å legge på våtrom med fall. Ikke bare skal du få flisa til å ligge riktig, også over høybrekk mellom slukene, men den skal også ligge slik at det passer for alle de som skal ligge inntil. Her fikk jeg helt klart følelsen av å holde på med noe jeg ikke beherksert, eller hadde vært borti før. En erfaren flislegger hadde gjort det raksere, og ikke minst penere.

For det andre gikk det nesten helt galt. Den store tabben var å skjære ut for innpassing av slukrist med vinkelsliper. Egentlig unødvendig, da jeg har kjøpt stor vannsag som skjærer flisene pent og pyntelig. Da får det gå at man ikke kan lage utspariner. Så jeg forsøkte å skjære dette uten vernebriller. Som sagt, HMS-det gjelder vel bare på jobben, eller?
Jeg fikk selvfølgelig en splint i øyet. Jeg kjente at det ikke bare var et støvkorn, så jeg gikk og skylte øyet relativt straks. Men fortsatt sved det. Kunne jeg få sett på øyet i et speil? Badet var jo ikke ferdig, så jeg visste ikke noe speil på hytta. Bilen – den har speil. Så jeg ned i bilen med lommelykt – og likte ikke fargen jeg så på øyet. Bilen nesten momentant i gear ned lia, måtte bare ringe legevakta først.
Ved legevakta på Rjukan sykehuste ble jeg sjekket grundig, men først etter å ha fått grundig, men velfortjent kjeft for å ha brukt vinkelsliper uten vernebriller.
Selv med kontrastvæske og blått lys ble det ikke sett noe fremmedlegeme. Diagnosen ble da at en splint hadde treft øyet og tatt hull på ei blodåre, som dermed hadde satt sin farge på øyet. Splinten hadde jeg nok fått ut selv, men øyet hadde nok et bra rift.

Jeg ble sendt hjem med øyesalve og lapp til å sette på når jeg kom opp. Der gjorde jeg ferdig golvet, og slet med å være enøyd. Jeg hadde ikke kontroll på hvor mye lim jeg la på, jeg ble sliten av å jobbe et par timer, og jeg helte mjølka rett på bordet istedenfor i koppen.

Forståelig at man vekker oppsikt med et slikt øye.

Det må også sies å øyet vekte oppsikt på jobb resten av uka.

Onsdag kveld var møtet i Telemark slutt, så da var jeg oppe igjen og la golvflisene på badet. Ikke av topp 10 jeg har levert gjennom tidene. Selvgjort, men fagfolk gjør det nok bedre.
Nå i helga har jeg og Heidi vært oppe og satt opp resten av veggflisene vi ikke fikk gjort sist da vi manglet flisene med mønster, og vi har fuget. Arbeid dagen lang begge dagene.

Heidi fuger.

Kai vasker fugene.

Men nå er det klart for rørleggerne å jobbe litt på bygget igjen. Til uka kommer de for å montere innredning. Det blir en ny epoke, med do som tømmer seg sjøl, varm og kaldt vann, dusj, vask med kraner, slik at vi ikke bare er avhengig av hageslangen.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s