Plutselig vinter

Plutselig var det full vinter.

2009 11 08 fyr i ovnen 016

Laveste snødybde på tomta.

2009 11 08 fyr i ovnen 018

Vinterlig

Nå var det også ordnet med brøyting, men brøyteordningen er nok i innkjøringperioden enda. Søndag var det mildt, og vi slo gjennom 10 – 20 cm.

Jeg har vært spent på hvordan vinden ville legge fra seg snøen på tomta. Denne gangen var det kraftig vind fra øst under snøfallet. Nå lå det bra. Litt ulempe var at det haddde fokket seg opp på terrassen for overbygget, så her kan det samle seg en betraktelig snøtyngde. Det positive var at taket var det stedet det var minst snø. Kanskje 20 cm jamnt over. Ingen spesielle oppfokninger. Det var betryggende og beroligende. Dermed ser det ut til at vi kan se lett på det med måking av tak. Det var heller ingen andre uhåndterlige snøfonner. Men annen vindretning kan gi andre forhold.

2009 11 08 fyr i ovnen 022

Minst snø på taket. Flott vinterstemning.

Helga store begivenhet var imidlertid testfyring av ovn og peis. Alt var som tidligere nevnt, klargjort sist. Bare å sette i fyrstikken.
«Har du fyrstikker, da?»
????
Nei, det hadde far ikke tenkt på. Men heldigvis kom vi på det før vi klatret fjellet fra Rjukan, så RIMI Rjukan solgte lighter og tennbriketter på fredag kveld.

2009 11 08 fyr i ovnen 001

Den første 'fyrstikken'.

Resultat: Peisen nede brant så det freste. Ovnen oppe slet mer, men kom seg utover kvelden. Likevel ikke fullt så sprek. Usikker på om etterbrenningen virket riktig. Men varmt ble det. Lørdag fyrte Kai så Heidi syntes det var for varmt i huset. Da var det i hvert fall over 12 grader.

Ikke lenger stillongs og ekstra ullgenser/boblejakke for arbeide innedørs.

Fyringen hjalp ute også, for både lørdag og søndag var det mildvær.

Hvorfor er det ikke full fres i ovnen oppe?. Den har kammer som gir mulighet for å kontrollere tillluften, og slik jeg har bygd den, skal den hente all forbrenningsluften fra ventilert pipe. Tanken har vært at ovnene skal være selvforsynt med luft, og ikke forstyrre balensen i ventilasjonsanlegget som også skal monteres.
Jeg har ikke full oversikt over hvordan peisen nede er bygd. Den har luftinntak, men jeg tror den også henter luft fra rommet. Altså – har uansett tilgang.
Så hypotese 1 er da at ovnen oppe har en dårligere konstruksjon, eller hypotese 2 – at ventilert pipe ikke virker fullt så elegant i praksis som prduktinfoen beskriver, slik at det ikke oppnås full tilgang.
Noen som har relevante erfaringer?
Jeg kan jo finne svaret ved å sprette opp tilluftrøret for ovnen, men det sitter litt langt inne foreløpig.

Ellers var det forberedelser til bad, og ymse andre attåttiltak. Veggene på hemsen er lektet ut.

2009 11 08 fyr i ovnen 032

Heidi og Eivind i aktivitet på hemsen.

Det drar seg til med synlige utearbeider også. Sondre og Kai forberedte panel på veggflaten over de store vinduene, og de første partiene utepanel er nå beiset. Det blir fint å få noe ferdig ute også, og samtidig vist fram farge.

2009 11 08 fyr i ovnen 050

De første panelbordene klar for utendørs oppgaver.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s