Det er itt’nå som kjæm tå seg sjøl…

Så var jeg på vinterfjellet igjen. Ved ankomsten torsdag kveld var Gaustatoppen badet i vinterlig måneskinn. Utrolig majestetisk.

Fredag morgen ankom rørleggeren. Han gjorde seg ferdig med oppkoplingen av rør oppe, og borret hull i taket for luftekanalen. Min jobb var å gjøre det tett igjen. Utstyrt med varmelampe lagde jeg «sommerføre» de nærmeste 20 cm rundt lufterøret oppe på taket. Så tettet jeg med Wakafleks og fuge.

Rart det ikke finnes ferdiggjorte løsninger for dette. Slike settes jo opp på alle hus, så det burde jo være et marked for prefabrikerte, lettvinte løsninger. Hverken byggvareleverandøren og rørleggeren visste om noe smart som kunne kjøpes. Istedet måtte jeg altså både tenke ut løsningen og finne fram til byggemetoden og materialbruk sjøl. Ikke den mest kreative løsningen, men det duger nok.

2009 11 02 ovn på plass 034

Sett noe lignende før? Jeg må nok sette på noe netting foran åpningene før fuglene skal bygge rede til våren.

Så var det pån igjen med pipa og ovenene. Etter mye slit fikk jeg satt opp peisen nede, og tatt hull inn i pipa. Utstyrt med nytt bor gikk jeg i gang med friskt mot. Men keramisk pipeløp er ikke bare-bare. Selv med regelmessig dypping i vannbeger mistet boret etterhvert den kraftfulle virkningen. De siste hullene gikk utrooooolig sakte. Men på kvelden fikk jeg hull, og røykrøret ble montert med ildfast masse.

Dagen etter gikk først med til å forsegle mer vindsperre på kneveggen. I dette til tider vindkraftige området pleier yrkessnekkere å ta dette på alvor. Vinsperren listes fast, og det fuges i alle tenkelig sprekker.

Så var det pån igjen på peisen igjen. Jeg skulle sette på skjøterør og bendet som skal ned på peisen. Da løsnet selvfølgelig røykrøret. Ikke bare at det jeg hadde gjort ble ødelagt, men hvordan skulle jeg da få dette til?
Det kinesiske ordet for katastrofe betyr visstnok både «krise» og – «mulighet». Løsningen denne gangen ble en «alt-i ett»-strategi. Da måtte jeg lirke peisinnsatsen på plass, og også lure inn peisinnrammingen. Og faktisk gikk det reltivt greitt, selv om peisen i seg sjøl var styggtung. Så dermed kunne jeg sette alt på plass og støpe igjen rundt hullet i pipa. Alt tok sin tid, men nærmere midnatt var jeg ferdig med både ovnen og pipa.  Selvtilfreds og fornøyd bevilget jeg meg da en konjakk for hver, selvfølgelig inntatt foran hver respektive ovn/peis.

2009 11 02 ovn på plass 020

Peisen nensten ferdig, i hvert fall klar for fyring.

Oppe inntok jeg antakelig en framtidig favorittplass i tiltenkt sofagruppe. Ved enden mot terrassedørea, vendt inn i hytta rett mot peisovnen, og med utsikt på skrå mot Gaustablikkområdet og rett til venstre ut mot dalen og Hardangervidda gjennom panoramavinduene. Der og da fikk jeg også ide om et stereoanlegg med hovedhøyttalere oppe på kanten ved hemsen. Det store, åpne rommet må jo være som skapt for å lytte til musikk. Sigbjørn får planlegge detaljene nærmere.

"Søppelkassa" oppe nesten klar for bruk, mangler bare fotplate.

Etterpå tok jeg et skift med å grunne utepanel. Det gjorde jeg også søndag, samt at jeg jobbet videre med stenderverk og plater på vaskerommet og badet nede.

Det nåværende vaskerommet har sitt eget, hjemmekoselige særpreg. Legg merke til detaljene som understreker den gjennomførte stilen i bygget så langt. Spesielt kveilen med strøminntaksledningen, rett foran vasken, markerer både bruken av skjøteledningene som «golvpynt» ellers i hele hytta, og plasseringen av hovedkabelen understreker vaskerommet som et av de viktigste rommene i hytta.

Doen står forøvrig bak kjøleskapet, rett ved siden av.

2009 11 02 ovn på plass 028

Nåværende vaskerom har sitt særpreg.

Før avreise, for liksom å markere at ovn og peis nå er på plass, la jeg i ved, slik at når vi kommer opp neste gang, så er det bare å sette inn fyrstikken. Det blir flott.

1 tanke på “Det er itt’nå som kjæm tå seg sjøl…

  1. HEI HEI
    Her er det framsteg synas det.
    2-to peiser, det blir ikke mye snø på Gaustadtoppen i år når derer fyrer opp.
    Fin luftehatt, ta kontakt med Sverre Foss så får du jobb. Lykke til videre!
    LEB

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s